Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 82 vendég böngészi
Egy Újpest van! Nyomtatás E-mail
2008. november 18.

Az újpesti szocialisták szerint nem járja, hogy egy baloldali hagyományú kerületnek csak jobboldali emlékhelye legyen. Az országos méretű Wass Albert-dömpingre reagálva eldöntötték, hogy a városrész egy Kelemen Gyula szoborral visszaállítja az egyensúlyt, adta közre egy internetes napilap.


A Fidesz Újpesti Szervezete fontosnak tartja, hogy Újpesten, a polgári hagyományoknak megfelelően minél több köztéri szobor és kulturális emlékmű legyen. Alapvető számunkra, hogy őrizzük hagyományainkat és állítsunk emléket minden újpestinek, akire büszkék lehetünk. Ezért természetesen támogatjuk, hogy Kelemen Gyula emlékét szobor is őrizze.

Szomorúan vesszük azonban tudomásul, hogy az MSZP még városunk közös értékeit, hagyományait is az újpestiek megosztására próbálja felhasználni. Tisztelettel kérjük őket, ne tegyék. Engedjék, hogy Kelemen Gyula és Wass Albert szobra valamennyi újpesti értékkel, emlékkel és hagyománnyal együtt minden itt élő ember közös kincse lehessen.

A mi nézetünk szerint egy Újpest van, nem kettő, mi büszkék vagyunk a százéves város közös polgári értékeire és hagyományaira. Szobor vagy emlékmű állítását nem egy nem létező verseny, pártlogika által diktált egyenlítési szándékából kell kezdeményezni. Szobrot akkor állítunk, ha az ember, a tett, a gondolat méltó arra, hogy a történelem számára ily módon is megőrizzük. Kelemen Gyula a demokratikus gondolkodás és a hazai szociáldemokrácia kiemelkedő személye, ezért is hurcolta meg Őt a Magyar Kommunista Párt, és tartotta 8 évig börtönben ártatlanul.

Újpestnek hagyománya, hogy az itt élők, ha fontosnak tartanak valamit, akkor ők maguk, saját erejükből igyekeznek megvalósítani. A Wass Albert szobrot civil kezdeményezésre, közadakozásból állították az újpestiek, nem pedig pártok politikai akciója keretében. Ezért támogattuk mi is, és nyilván ezért támogatta a polgármester úr is a szobor felállítását, amely nem az adófizetők pénzéből történt. Kérjük az újpesti szocialistákat, hogy Kelemen Gyula szobrának felállítási költségét ne akarják Újpest városára terhelni, ahhoz maguk is közadakozásából teremtsék elő a fedezetet.


Bartók Béla
A Szobrot állítanak Wass Albertnek

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.