Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 29 vendég böngészi
Főtér, a város szíve Nyomtatás E-mail
2008. november 21.

Egy város nem pusztán épületek és utcák összessége, minden igazi város közösség, vagyis élő szervezet elsősorban. Az élő szervezetek nem élhetnek szív nélkül. Ezért, amióta az ember városokat épít, a városoknak mindig a szíve alakul ki először, az a hely, az a tér, ahol az ott élő közösség tagjai találkoznak egymással, ahol a legfontosabb közös dolgok történnek, ahonnan minden kiindul. Ez a főtér.

 

Minden igazi város büszke a főterére, hiszen általában ott állnak a leginkább nevezetes épületek, műemlékek, a legnagyobb templom, a városháza, ott találhatók a fontos hivatalok, üzletek, legtöbb esetben a piac is. A főtér találkozási pont, közösségi hely, ahol a város életének ügyei jelentik a mindennapi témát. A főtér foglalja össze egy város sajátos arculatát és hangulatát. Ahhoz, hogy ezt a rendeltetését betöltse, a főtérnek időről időre meg kell újulnia a város fejlődését tükrözve. A főtér a város fejlődésének tükre.

 

A hazai nagyobb városokban ma is meghatározó szerep jut a főtérnek, ám Újpest központja jelenleg csak emlékeiben őrzi eredeti funkcióját, amelyet egész addig betöltött, míg Újpest önálló, büszke város volt. Ma már szinte semmilyen értelemben nem nevezhető egy százezres, tegyük hozzá, százéves város főterének. Ma valóban csak egy hatalmas közlekedési csomópont – főként az átmenő forgalom számára.

 

Az újpestiek régóta mondják, jelzik felénk, hogy olyan főteret szeretnének, amelyre ismét büszkék lehetnek. Ezért is került bele majd minden párt 2006-os választási programjába a főtér megújításnak terve. Ez tehát olyan közös ügy, amelyben pártoktól függetlenül egyetérthetünk és összefoghatunk.

 

A közös gondolkodás és a tervezés el is indult, az Önkormányzat közbeszerzési eljárásban választotta ki a tervező céget. Koncepciójában és megvalósításában is olyan elképzelés született, amely a korszerű főtér minden követelményének megfelel. Ehhez azonban a piac és a parkoló problémáját is meg kell oldani, hiszen a piac ma szinte megközelíthetetlen mind az árufeltöltők, mind a vásárlók számára, a jelenlegi, sárga keramitos parkoló a metró közelsége miatt leginkább egy zsúfolt P+R parkolóként üzemel.

 

Az I. ütem a kerület kis részét érinti. (pirossal jelzett terület)

(kattintson a képre a nagyításért)

 

Az újpesti önkormányzat közös sikere, hogy a teljes felújítás terve elkészült, a megvalósításra egy 100%-os városi tulajdonú kft-t hozott létre, melynek alapításához már 50 millió forintot át is utalt. A programot végül szakaszokra bontotta a testület. Az első ütemben csupán felszíni rendezésre kerülne sor az egész érintett terület mintegy egyharmadán. Ezzel a megoldással ugyan nem értettünk egyet – mivel egyrészt tovább tart és drágább lesz a beruházás, másrészt fennáll a veszélye, hogy a későbbi ütemek csak nagyon sokára, vagy egyáltalán nem valósulnak meg –, de végül megszavaztuk annak érdekében, hogy legalább induljon el a megvalósítás.

 

Az első ütem kivitelezése így is több mint egy milliárd forintba kerülne, ezért a költségekre európai uniós pályázatot nyújtott be az Önkormányzat. Szintén Újpest sikere, hogy az önrész biztosítására az Önkormányzatnak sikerült forrásokat megtakarítani. Az első ütemre elkülönített 300 millió forint – részben az idei, részben a jövő évi költségvetésből – rendelkezésre áll a program beindításához.

 

Az Önkormányzat tehát megtette, amit tudott. Bízunk benne, hogy eddigi sikeres munkánk folytatásaként valóra válik az új Főtér, Újpest új szíve, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

 

Wintermantel Zsolt
önkormányzati képviselő

 


Pálmafás illusztráció a Főtér koncepcióból

 

 

Hozzászólások

 
0 #2 Hate Lajos 2009-07-24 17:09
Szerintem nem a piaci pálmafák fogják oda vonzani a hajléktalanokat .....hanem a piaci lángos illata! Peti? Te beérnéd egy rendőrrel? Vagy nyomnál a zsebedből egy keveset a rászorulóknak!?
 
 
0 #1 Lacza Péter 2009-04-11 12:49
Tisztelt Fidesz!
Nagyon jó ötletnek tartom az új főteret, sok sikert kívánok a sikeres kivitelezéshez.
Egy dologra hívnám fel a figyelmet. Nagyon fontos, hogy milyen emberek, milyen szocializáltság ú polgárok használják ki ezt az új főteret. Valamilyen módon ( és nem csak új kamerákkal) el kellene érni, hogy ne a most még Újpest központban jelenlévő hajléktalanok és bűnöző elemek találkahelye legyen az új főtér, hanem valóban a tisztességes, ápolt polgároké.
Ezt nagyon fontos feladatnak tartom, mert egy milliárdos beruházást tönkre tud tenni pár tucat ember, akik ott végzik el kisebb nagyobb dolgaikat, ahol éppen gondolják, és akiknek semmi keresnivalója egy ilyen polgári központban.
Tisztelettel : Lacza Péter
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.