Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 14 vendég böngészi
Nézzünk szembe az igazsággal Nyomtatás E-mail
2008. november 27.

 

Legújabb, gazdasági válságról szóló anyagunkban szakértők a válság okairól, a felelősség kérdéséről, az államcsődről mondják el véleményüket.


Csath Magdolna, közgazdászprofesszor:


 „Magyarország jelenlegi siralmas helyzetéért egyértelműen az elmúlt 3-4 év elhibázott gazdaságpolitikája a felelős: ez az oka annak, hogy egyáltalán felmerülhetett az IMF, a Világbank, illetve az Európai Unió mentőcsomagjának gondolata…
…A kormány totálisan elhibázott gazdaságpolitikája, az Európai Unió szelektív vaksága, a nagy külföldi cégek elvtelen támogatása és a hazai – főleg kis és közepes cégek - víz alá nyomása az oka Magyarország jelenlegi válságának. Mindezt a pénzügyi válság csak siettette, nem előidézte. Magyarországot már nem a fejlett országok között tartják számon, hiszen már ott tartunk, hogy India telepíti ide „piszkos üzemeit”, amelyeknek általában gyarmatokon találnak helyet. Leírtak minket…
…A költségvetési tervezet, ki tudja már hányadik javítgatása pedig már a szakmai hozzáértés teljes hiányára, a kapkodásra is rámutat. Jövőre pedig a magyar gazdaság bővülése szóba sem jön: nemcsak megáll a fejlődés, hanem beindul a leépülés is. Jelenleg 1 százalékos összehúzódásról beszél a kormány, de a tervezett megszorítások miatt ez biztosan nagyobb lesz. A lejtmenet gyorsulása világosan látható….


„Megnövekedett a költségvetési hiány, emellett újra jelentős növekedésnek indult az államadósság összege is. Tudjuk, hogy egy család költségvetésében is akkor kezd növekedni a deficit, ha kevesebb a bevétel a vártnál, a kiadások szintje pedig emelkedik. Súlyosabb a helyzet, ha a kettő együtt történik. Szembe kell nézni azzal, hogy mi az, ami a bevételi oldalon hiányzik. Eszerint hiányoznak azok az adóbefizetések, amelyeknek normális piaci körülmények között az itt működő külföldi cégektől kellene befolyniuk a magyar költségvetésbe… Ám e vállalatok döntő többsége adókedvezményt élvez. Még olyan is van, amely közvetlen állami támogatást kap, ennek költségei pedig már a kiadási oldalon jelennek meg. A multik adóbefizetései mellett hiányoznak még azoknak a kis- és közepes cégeknek (kkv) az adóbefizetései is, amelyek az Európai Uniós csatlakozás óta tönkrementek.”
 
„…amióta beléptünk az EU-ba, a magyar kormány a források nagy részét az úgynevezett nagy projektekre összpontosítja… Az építkezés ára többszöröse annak, mint amibe a hasonló beruházások kerülnek más országokban. Miről van szó? Elhibázott célok drágán valósulnak meg, egyszóval gőzerővel megy a kormányzati pazarlás.”

* * *

 
Lóránt Károly közgazdász:

„Egyfajta pénzügyi lélegeztetőgépet kapott Magyarország, az IMF-csomaggal talán egy évig tud „életben maradni” hazánk. A több mint 25 milliárdos pénzügyi csomag nem oldja meg a bajokat. Arra jó csupán, hogy a mély és súlyos problémákat elfedje, néhány esztendő elmúltával a bajok még nagyobb erővel és súlyosabban jelentkeznek majd.”

„Az ország adóssága 2007-re elérte a 100 milliárd eurót, s ez az összeg minden bizonnyal napjainkra sokkal magasabb. Ez az oka Magyarország rendkívüli kiszolgáltatottságának…”

„Gyurcsány szavaival ellentétben kiderült, hogy igenis komoly elvárásokat kapott Magyarország a hitelkeretért cserébe, amelyek minden bizonnyal újabb megszorításokat jelentenek. Ennél jobban már nem lehet kivéreztetni a magyar társadalmat. Semmilyen gazdasági haszna nem lenne a további elvonásoknak.”

* * *


Járai Zsigmond, volt pénzügyminiszter, a MNB előző elnöke 2006-ban az év európai jegybankára:


„…várható volt, hogy a rossz magyar költségvetés, a túlköltekezés előbb-utóbb megbosszulja magát. Az ország helyzete ma már olyan bizonytalan a külföldiek szemében, hogy Izlanddal, Pakisztánnal, Ukrajnával egy körbe sorolnak minket. Magyarország idén szeptember végére a fizetésképtelenség közelébe került, amit sokáig a pénzügyi vezetők sem láttak be. Korábban összesen 17 ezer milliárd forint volt az adósságállományunk, ennek 35 százaléka deviza és újabb és újabb hitelt kell ahhoz felvennünk, hogy a lejárt kölcsönöket visszafizessük.

Egy ideig Magyarország annyira kockázatos országnak minősült, hogy nem kaptunk kölcsönt senkitől, még úgy sem, hogy a magasabb kamatot is vállaltuk, végül 25 milliárd dolláros hitelszerződést írtunk alá. Így elkerültük a csődöt, ahogy tettük azt 1982-ben, 1989-ben, 1995-ben.  Nincs még egy ország, amely négyszer került a tönk szélére harminc év alatt, mindig megúszta és soha nem tanult belőle. Amikor Svédország 1992-ben csődközelbe került, egy év alatt átalakította a gazdaságát. — Ez a 25 milliárd dollár fél-egy évre elég a túléléshez. Optimista, de reménytelen feltételezés, hogy az országnak beindul a gazdasága és visszaáll a rend. Pesszimista feltételezés szerint elfogy a pénz, elfogy a bizalom és minden kezdődik előröl.”

* * *

Matolcsy György, közgazdász, volt gazdasági miniszter:


„…szembe kell nézni a gazdaság valós helyzetével, és meg kell állapítani, hogy már harmadik éve gazdasági válság van Magyarországon, a válság a gazdaságról terjedt át a pénzügyekre, nem fordítva, ahogy a globális pénzügyi válság esetében történt.”

* * *

 

 

 

Hozzászólások

 
0 #2 Kiss Sándorné 2008-12-02 16:48
Egyebet sem teszünk, csak hossz-hosszú idő óta csak szembe nézünk a szomorú igazsággal. Csak, hogy a kormány /kormány?/még mindíg ott van, és rajtunk nevet. És nevethet is, mert lassan oda jutunk, hogy egymással is csak szembe nézünk, de nem egy irányba.Erős hanggal, és erős egyéniséggal áldott meg a Mindenható, ám az erőszaknak nem vagyok híve, mégis azt kell mondanom, ideje lenne lavorral együtt kiborítani a gyereket, vagyis ha nem állnak fel maguktól a bársonyszékből, hát repüljenek székestűl.
Ezek maguktól nem fognak menni, mi meg elmondhatjuk Petőfit pongyolán idézve, a sírt, hol nemzet sűlyed el, népek veszik körül....! Milyen népek? És ki fog könnyezni érettünk?
Senki. Éppen ezért tenni kell, ott hol a szónak már nincs ereje.
Ne értsenek félre, nem vágyom én arra, hogy kaszát, kapát ragadjunk, de valósuljon már meg Orbán Viktor, Széchenyitől idézett mondata: első a tett, utána a szó.
Köszönöm a lehetőséget.
Kiss Sándorné
 
 
0 #1 Mánya Simon 2008-11-30 07:32
Lehet,hogy sokan nem tudják,Csath Magdolna született Újpesti.Megkéne hívni valamelyik csoportgyülesre ,biztos tudna érdekes gazdasági dolgokról beszélni,
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.