Névnap

Ma 2018. április 24., kedd, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 100 vendég böngészi
Gödörben - Nyíltan és őszintén a válságról Nyomtatás E-mail
2008. december 12.

 

 Ma Magyarországon - talán egy szűk politikai-gazdasági elitet kivéve - mindenki azzal a kérdéssel ébred és fekszik, hogy mi lesz velünk? Mi lesz ebből a válságból? Mindenki azon aggódik, mi lesz vele, a munkahelyével, a fizetésével, a nyugdíjával, mi lesz a családjával?
A válságnak és a csődhelyzetnek, amelybe Magyarország került, súlyos következményei lesznek itt Újpesten is, ezt mindenki tudja. Ezért mi újpestiek is ezt kérdezzük mostanság magunktól, egymástól: mi lesz velünk, itt Újpesten.
Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni lehessen, először is nyíltan és őszintén kell beszélnünk a kialakult a helyzetről, annak előzményeiről, lehetséges következményeiről.
Az alábbiakban azt foglaljuk össze, hogy mi történt valójában, mi okozza Magyarország problémáit, kit milyen felelősség terhel, és mire számíthatunk.

Csak mi kerültünk csődhelyzetbe

 Egy súlyos pénzügyi válság söpört végig a világon a nyár végétől kezdve, Amerikából kiindulva elérte Európát, és ősz elején Magyarországot is. Ezt a válságot felelőtlen és telhetetlen bankárok okozták, akik fedezetlen hitelek kihelyezésével próbáltak még több profitot szerezni maguknak.
Láttuk, hallottuk a hírekben, hogy miden országot súlyosan érintett, megütött a hitelválság, de minden más ország talpon maradt, kivéve Magyarországot. Magyarország padlóra került. Miközben épp a magyar kormány volt az, amelyik egy hónappal ezelőtt még azt hangoztatta, hogy ,,Beindultunk", minket a válság csak meglegyint. Azokat, akik korábban aggodalmuknak adtak hangot a közelgő válsággal kapcsolatban, vészmadaraknak bélyegezték. Aztán egyik-napról a másikra, ugyanez a kormány bejelentette, hogy a beindulás lefújva, nyakunkon a válság, baj van, mindenki jöjjön segíteni. A vészmadarak is.
Magyarország az egyetlen ország, amelyik csődhelyzetbe került, holott a nemzetközi hitelválság minden országot érintett, sőt, a nyugati országokat a bankokon keresztül jóval súlyosabban is.

Nem a pénzügyi válság vitt padlóra minket

 Az újságok arról cikkeznek ma Európa-szerte, hogy Magyarország az egyetlen ország, amely jelentős pénzügyi segítségért folyamodott a Valutaalaphoz és az Unióhoz, hogy elkerülje az államcsődöt. Nem olyan régen, hat-hét évvel ezelőtt még általában azért írt rólunk az európai sajtó, mert élenjárók voltunk a csatlakozni készülő országok között.  
Most pedig szégyenkeznünk kell.
Mindez azért van, mert a mi problémáink nem a hitelválsággal kezdődtek. Nem a hitelválságtól kerültünk csődhelyzetbe, a válság csak leleplezte, hogy Magyarországot államcsőd fenyegeti.
 

 Valójában mi már a válság előtt is nagyon rossz állapotban voltunk, sereghajtók a régióban. Az ország akkor is csőd közeli helyzetbe jutott volna, ha nem jön a hitelválság. Ennek oka az, hogy újra elképesztően eladósodott a magyar állam, és ezzel párhuzamosan gyakorlatilag teljesen leállt a hazai gazdaság növekedése. Nálunk a GDP jelentős részét nem a hazai vállalkozások állítják elő, következésképp nem is sok marad ebből a magyar gazdaságban. Ezért mondhatjuk el, hogy a ténylegesen magyar tulajdonú gazdaság növekedése másfél-két esztendeje gyakorlatilag leállt. A kormány felelőtlen és érzéketlen politikája miatt leállt a gazdaságunk és iszonyatosan eladósodtunk, éppen úgy, mint a nyolcvanas években. De akkor legalább még volt nemzeti közvagyon, amihez baj esetén nyúlni lehetett. Mára az se maradt, a kormány mindent kiárusított.

 

 Nem lehet csodálni, hogy egy ilyen végletekig legyengült államot a válság első szele is rögtön padlóra küldött. Miközben nálunk a bankok nem voltak részesei azoknak a fedezetlen hitelkihelyezéseknek, amelyek a válságot okozták, tehát nem kellett attól tartani, hogy a mi bankrendszerünk összeomlik, és magával rántja a gazdaságot. Nálunk éppen fordítva történt, a bankrendszer megbízhatóan működött, működik, nálunk az állam működik rosszul. Minket államcsőd fenyegetett, nem a bankok csődje.
Annak sem a hitelválság tehát a valódi oka, hogy hitelért kellett kilincselnünk és a kormány újabb brutális megszorításokra készül, hiszen egyetlen más ország sem folyamadott hasonló eszközökhöz.

 

 Magyarország mai, válságos helyzetének oka az a politika, amit a kormány az elmúlt négy évben folytatott. Hagyta nőni a munkanélküliséget, nem tett semmit a hazai kis- és középvállalkozások erősítéséért, a gazdasági növekedésért, megszorításokkal szétverte a szociális biztonságot, újabb és újabb hitelek fölvételével eladósította az országot. Legyengült a társadalom, az állam, a gazdaság. Törvényszerű volt, hogy a hitelválság azonnal átgázol rajtunk.

 

 Magyarországot nem a világválság vonata gázolta el, hanem a kormány felelőtlen és megtévesztő politikája vitte padlóra. Minden felelősség a kormányt terheli azért, amit történt, és ami történik.
Nem mondanak igazat, amikor azt állítják, hogy a válság miatt van szükség megszorításokra, hitelfelvételre. Ahogyan két és fél évvel ezelőtt sem mondtak igazat, amikor azt mondták ,,dübörög a gazdaság, nagy a jólét, minket irigyel a fél nyugat, ötéves adócsökkentés következik", aztán egyik napról a másikra mindezt visszavonták és bejelentették a Gyurcsány-csomagot.

 

 Nem mondtak igazat, amikor a választások előtt cáfolták, hogy vizitdíjat és tandíjat készülnek bevezetni, majd a választások megnyerése után mindkettőt bevezették.
A kormány most is minden nap a szöges ellenkezőjét állítja a válsággal kapcsolatban, mint előzőleg. A kormány szerint egyik nap beindultunk, másik nap csődhelyzetbe kerültünk, egyik nap nem érint minket a válság, másik nap nyakunkban a válság, össze kell fogni, egyik nap stabilak a bankok, másik nap a bankoknak 600 milliárdot kell adni.  
Egyik nap van szerződés a Valutaalappal, másik nap csak elvi megállapodás van. Egyik nap nem szab feltételeket a Valutaalap, másik nap a Valutaalap szabja feltételül a bankóriások finanszírozását.

 

 A súlyos bajok egyik előidézője éppen az, hogy a kormányzat időről időre ,,nem bontja ki az igazság minden részletét", sőt, sokszor teljesen elhallgatják, vagy meghamisítják a valóságot. Ahogy a kormányfő fogalmazott elhíresült beszédében: ,,hazudtunk reggel, éjjel meg este, éveken keresztül nem kormányoztunk, nem csináltunk semmit".  
Ha egy kormány éveken át hazudik, trükközik, és nem csinál semmit, annak törvényszerűen csőd a vége. Nálunk ez történt.

A felelősség a kormányé

 A csődhelyzetért, az ország jelenlegi aggasztó állapotáért tehát a Gyurcsány-kormányt, és a kormányt támogató pártokat terheli minden felelősség. De azt is látjuk, hogy a kormány nem vállalja a felelősséget. A kormány politikájának lényege az, hogy mindig minden felelősséget az emberekre próbál hárítani - megszorításokkal, elvonásokkal, újabb és újabb sarcokkal.
Az ország csődhelyzetbe jut, erre a kormány, amelyik csődbe vitte, egyik kezével fölvesz egy rakás pénzt külföldről hitelbe, a másik kezével elvesz egy rakás pénzt a magyar emberektől. A nyugdíjasoktól, a becsületesen dolgozó közalkalmazottaktól, az önkormányzatoktól, a betegektől, rászorulókról és a gyerekektől.

 

 És ne feledjük, a hitelt mindig a kormányok veszik föl, de mindig az emberek fizetik vissza. Jelen esetben azok az emberek fogják visszafizetni a kormány által fölvett hitelt, akik nemhogy nem kapnak ebből a hitelből semmit, de még azt is elveszi tőlük a hős kormány, amijük még van. Annak a hitelnek, amit a kormány most fölvesz, épp az lehetne az egyetlen értelme, hogy ne kelljenek megszorítások, hanem beindítsuk végre a gazdasági növekedést, amiből a hitelt majd visszafizetjük.

Meg kell védeni magunkat

 A kormány politikájának veszélye az, hogy a hitelfelvételek a megszorításokkal súlyosbítva nem kifelé fogják vinni Magyarországot a válságból, hanem egyre mélyebben beletaszítják. Mivel a kormány semmilyen gazdaságélénkítő és munkahelyvédő intézkedést sem tervez, a válság nyomán vállalkozások fognak csődbe menni és munkahelyek fognak megszűnni országszerte. Százezrek kerülhetnek utcára, családok válhatnak hajléktalanná. Mivel nem indul be a gazdasági növekedés, viszont a megszorítások révén fokozódik az elszegényedés, szociális katasztrófa fenyegeti az országot, amit nem fog tudni kezelni. A kormány megszorításai súlyosan fogják érinteni a nyugdíjasokat, a gyermekes családokat, a lakótelepen élőket, és a betegeket.

 

 Mindez itt Újpesten is fenyegető veszély. Ezzel tisztában kell lennünk, és ha a kormánytól nem várhatunk segítséget, akkor nekünk magunknak kell valahogy megvédeni magunkat. Összefogással erre van is esélyünk. Meg kell védenünk az újpesti munkahelyeket, egészségügyi intézményeket, a nyugdíjasokat és lakótelepi háztartásokat egyaránt.  
Meg kell mutatnunk, hogy válság idején a vezetőknek nem elvenni kell az emberektől, hanem adni, segítséget és támaszt nyújtani a nehéz idők átvészelésére.
Mi tudjuk, hogy Újpest képes megvédeni magát.

 

 Ezért a Nézzünk szembe az igazsággal 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.