static-aside-menu-toggler
gkSearch
Kép forrása: ÚTV/youtube

Tisztelt Ügyvezető Asszony! Kedves Klára!

Talán észrevetted, amióta az Újpesti Egészségügyi Nonprofit Kft. – Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet – ügyvezetője lettél, ellentétben Kanász-Nagy Máté jogos bírálatával, a Szakrendelő szakmai működésével kapcsolatban soha nem éltem kritikai észrevétellel. Annak ellenére sem, hogy kinevezéseddel szemben voltak és vannak fenntartásaim.

A Téged ügyvezetői székbe helyező városvezetők (mindenekelőtt unokaöcséd párttársa Kanász-Nagy Máté alpolgármester, LMP, valamint Déri Tibor polgármester, Momentum, Trippon Norbert alpolgármester, DK, Bedő Kata alpolgármester, DK és Czigler László alpolgármester, Jobbik) a 2019-es önkormányzati kampány során aljas politikai szándékkal támadták a Szakrendelő dolgozóinak, orvosainak és szakdolgozóinak munkáját.

Kinevezésed után Te folytattad elvbarátaid hazug, az előző városvezetésre és persze elsősorban az én munkám negatív színben történő feltüntetését. Amit szóvá is tettem. A félreértések elkerülése végett szeretném jelezni, hogy jól tűröm a jogos kritikát, de az igazságtalanságot és a hazugságot nem hagyom és nem fogom szó nélkül hagyni.

Talán hallottál róla, de ha nem, akkor kérdezd meg munkatársaidat, hogy Déri Tibor 2019-ben valamikor nyár elején, még polgármesterjelöltként személyesen, névtelenül(!) betelefonált a Szakrendelőbe – amiről videó felvételt készített, és időpontot kért a valóban nehéz helyzetben lévő, szakorvos hiánnyal küzdő szemészeti szakrendelésre. Nyilvánvaló, hogy provokációs céllal, mert ellátásra nem volt szüksége. Miután a válaszból kiderült, hogy hosszú a várakozási idő erre a rendelésre, a videóban mindent megígért megválasztása esetére.

Huszonegyedik századi egészségügyi ellátást – ami egy értelmezhetetlen politikai lózung, és a várólisták felszámolását. Most ne beszéljünk arról a hülyeségről vagy hazugságról, hogy egy kórház működtetését is megígérte az újpestieknek. Ami egyrészt nem önkormányzati feladat, másrészt tizennégymillió forintot fizetett ki az újpestieknek egy olyan szakértői anyagért, ami be is bizonyította, hogy megvalósíthatatlan az ígérete. Ezt szerintünk tudta is, ám előre megfontoltan hitegette ezzel az újpestieket. Ha nem tudta, mi előre szóltunk és ingyen megmondtuk neki, hogy ez nem lehetséges.

Újpest baloldali városvezetésének és a Szakrendelő vezetésének előnyös volt a másoknak tragikus koronavírus járvány vészhelyzet. Jótékonyan elfedte a polgármester és az alpolgármesterek tehetetlenségét, felkészületlenségét és a városvezetői munkához való viszonyát. Egyrészt az időközben megérkező, de a mi időnkre visszavezethető kormányzati támogatásokból és a koronavírus járvány idején keletkező többletfinanszírozásból jelentős tartalékok képződtek, ami alapot teremt a Szakrendelő további fejlesztéséhez, másrészt időt nyertetek a várólisták csökkentésére.

Nem ez történt. Ennek ellenére, még politikai visszavágás céljából sem mondom, amit a főnökeid mondtak 2019 őszén, hogy drámai helyzetben van a Szakrendelő és ellátatlan betegek sora várja, hogy valaki végre foglalkozzon a gyógyításukkal. Sokkal inkább megköszönöm a munkatársaid hozzáállását, hivatástudatát, a jól szervezett, erőn felül teljesített munkát, amit a koronavírus járvány idején, elsősorban a védőoltások beadása során nyújtottak.

Viszont a koronavírus járvány vészhelyzet elmúltával eljött az igazság pillanata, a választási ígéretek számonkérésének ideje. Főleg azért, mert egyre többen panaszkodnak a közösségi médiában, levelet írnak nekünk, nekem vagy telefonon hívnak egyes szakrendelések hosszú előjegyzési ideje miatt. A jelzések alapján úgy tűnik, hogy a választási kampányban beígért huszonegyedik. századi egészségügyi ellátás ígéretével szemben a most normális kerékvágásba visszakerülő alapellátásból beutalt betegeknek hosszú várólistákkal kell szembesülniük.

Tanulmányozva a Szakrendelő 2020. évi teljesítményét (ami a 2019 évi nem egészen kétharmada) nem előrelépést, hanem inkább visszaesést látok az előző évekhez képest. Mielőtt az ultrahang várólisták csökkentésére hivatkoznál, megjegyzem, nagyjából ugyanannyi ellátást végeztetek 2020-ban, mint 2019-ben, csak többe került. Az ultrahang várólisták kedvező alakulása a háziorvosi beutalások csökkenésének köszönhető.

„Két szavazat a várólisták felszámolásáért!”

Ezzel az üres ígérettel kampányolt 2019 nyarán Kanász-Nagy Máté és Déri Tibor közös szórólapjukon. Azóta eltelt két év, és eljött az ideje annak, hogy tisztán lássunk ezzel az ígérettel kapcsolatban is. Vajon sikerült-e a várólisták felszámolása vagy nem, és igaza van a szakrendelések hosszú várakozási idejére panaszkodó, ellátásra szoruló újpesti betegeknek?

Ahhoz, hogy megtudjuk az igazságot, kérlek, küldd el nekem és emellett hozd is nyilvánosságra az egyes szakrendelések várólistáira vonatkozó kimutatásokat a ellátásokra várakozók számával, a szakrendelésekre várható várakozási napok számával együtt!

Újpest, 2021. június 28.

Nagy István
Frakcióvezető
Fidesz

Nyílt levél Ungár Klárának, a Szakorvosi Rendelőintézet vezetőjének https://ujpestifidesz.hu/images/content_img/2021/06/uk0629.jpg Super User