Névnap

Ma 2017. október 18., szerda, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
október
H K Sz Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 43 vendég böngészi
Karácsonyi bejgli Nyomtatás E-mail
2008. december 22.

 

Kedves olvasóink!

Karácsony közeledtével szeretnénk az ünnepi készülődést segíteni, ha csak jelképesen is, a hagyományos karácsonyi sütemény, a bejgli receptjével. A receptet és a képet egyaránt Lévai Anikó, A konyhaablakból című szakácskönyvéből vettük át.


Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj, 4 egész tojás, 10 dkg cukor, 2 dl tej, 5 dkg élesztő, tejföl
A töltelékhez: 40 dkg mák, 50 dkg dió, 55 dkg cukor, 4 marék mazsola, 2 citrom reszelt héja, 2 evőkanál rum

Elkészítés: Egy kiló lisztet elmorzsolunk fél kg vajjal és 4 egész tojással, majd hozzáadunk 10 deka cukrot, 2 dl langyos tejben kelesztett élesztőt, kevés sót és annyi tejfölt, amennyit a tészta felvesz. Kézzel alaposan összegyúrjuk. Legcélszerűbb a sütés előtti estén összegyúrni a tésztát, négy részre osztani és reggelig hideg helyen pihentetni. Reggel kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, összetekerjük, tojássárgájával megkenjük a tetejét, és tovább pihentetjük. Azután újra megkenjük tojással, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Ha esetleg közben meg talál repedni, akkor még melegen kézzel kiigazítjuk ezt a szépséghibát.

A töltelék elkészítése:
Mákos: 40 dkg mákot megdarálunk, hozzáadunk 20 dkg cukrot, vaníliás cukrot, 2 evőkanál rumot, 1-2 marék mazsolát, egy citrom reszelt héját: Tejjel leforrázzuk és sűrűre főzzük, majd lehűtjük.

Diós: 50 deka dióbelet megdarálunk, elkeverünk 25 deka cukorral, vaníliás cukorral, egy citrom reszelt héjával, kávéskanálnyi rummal és 1-2 marék mazsolával. Tejjel leforrázzuk, majd hirtelen sűrűre főzzük és lehűtjük.

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.