static-aside-menu-toggler
gkSearch
Kép forrása: Facebook

Tegnap Kanász-Nagy Máté LMP-s alpolgármester Facebook oldalán nyilvánosságra hozta és elképesztő dolognak nevezte, hogy a Nemzeti Adat és Információvédelmi Hivatal (NAIH) négymillió forintos büntetéssel sújtotta a Polgármesteri Hivatalt.

Arról egy szót sem írt, hogy a NAIH ezt a súlyos bírságot azért szabta ki, mert megállapították, hogy az Újpest+ Megbecsülés programban 21184 újpesti nyugdíjas személyes adatait jogosulatlanul kezelték.

A 33 oldalas határozat hét pontban sorolja fel, hogy a program végrehajtása közben mikor és hol sértették meg az adatvédelmi törvény előírásait.

Ez az eredménye annak, hogy Kanász-Nagy Máté munkaidejének nagy részében az LMP társelnöki tisztségét látja el. Járja az országot, kampányol, rendszeresen Újpesten kívüli sajtótájékoztatókon és médiaeseményeken vesz részt, emiatt elhanyagolja újpesti alpolgármesteri feladatait. A munkavégzés hiánya, a hanyagság, és mellettük az ostoba erőfitogtatás vezetett oda, hogy most másokra – burkoltan a FIDESZ-re – mutogat és hazugsággal próbálja magát tisztára mosni az elkövetett jogsértések és a négymilliós bírság után.

Propaganda felületén leírt szánalmas mentegetőzése közben megemlíti, hogy – esetleg? – jogorvoslattal fognak élni a NAIH bírságával szemben.

Erre bizonyosan nem kerül sor, mert mindenki tudja, hogy a közigazgatási pert elvesztenék. Ami még nagyobb leégés lenne, mert kiderülne, hogy meztelen a király..

Így arra számít, hogy a pereskedés elmaradását már senki nem fogja számon kérni. Déri Tibor momentumos polgármester pedig hallgat. Ez a semmittevés, szakszerűtlenség és politikai kivagyiság, valamint az ezt elkendőzni akaró propaganda és hazugságpolitika jellemzője a baloldal elmúlt másfél éves működésének.

Az Újpest+ Megbecsülés rendelet megalkotása során többször is felhívtuk a városvezetés figyelmét, hogy a rendeletalkotás során tartsák be a szociális törvény és az adatvédelmi törvény rendelkezéseit.

Nem érdekelte őket.

A rendelettel kapcsolatban a Fővárosi Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya kétszer élt törvényességi felhívással és szólított fel a törvénytelen rendelet visszavonására. Nem vonták vissza. Inkább módosították, amitől még rosszabb lett. Végül visszavonták, mert ha nem teszik, a Kormányhivatal bírósághoz fordul. A Magyar Államkincstár a törvénytelen módon megszerzett és jogosulatlanul kezelt adatok törlésére utasította az Polgármesteri Hivatalt. Ezt sem tették meg, a következménye négymillió forintos bírság lett.

Kanász-Nagy Máté csak magát okolhatja a károkozásért.

A kormánypárti városvezetés 2010 és 2019 között rendszeresen segítette az idősebb, nyugdíjas újpestieket; évente két alkalommal természetbeni juttatással, valamint színházi és kulturális előadásokat is szervezett nekik. Éppen ezért a FIDESZ Újpesti szervezetének nem volt baja az idősek természetbeni támogatásának utalványra történő cseréjével. De azzal igen, hogy a nyugdíjasok nem tudták, hogy segélyként kapják az utalványokat, és hogy az utalványok átvétele után személyes adataik bekerülnek majd a szociális ellátottak nyilvántartási rendszerébe, ahol ezentúl rászorultként fogják őket nyilvántartani.

A személyes adataikhoz az Önkormányzat törvénytelen módon jutott hozzá, és azokat most is jogosulatlanul kezeli. Olyanokét is, akik megalázónak tartanák, ha tudnák, hogy segélyt kaptak úgy, hogy azt nem kérték. Ez Kanász-Nagy Máté fogalmazását idézve biztosan „csíphette” néhányuk szemét, amikor rájöttek arra, hogy mit tettek velük.

Mivel az utalványt segélyként kapták, adómentesen lett kifizetve a nyugdíjasoknak. Ez volt az benne az „okosság”, a „modern szociálpolitika”.

A segélyként történő juttatást az Újpest+ Megbecsülés rendelet nem támasztja alá, ezért személyi jövedelemadót kellett volna fizetni utána. Mivel az SZJA-t nem vonták le az utalványok összegéből, tízmilliós nagyságrendű adóhiány keletkezett 18491 nyugdíjasnál. Amihez jöhet még késedelmi kamat és mulasztási bírság is. Erre már rájöhettek a Városházán is, mert Kanász-Nagy Máté bejegyzésében úgy fogalmaz, hogy

„valamilyen formában, a leginkább rászoruló nyugdíjasok számára idén is lesz plusz segítség, megbecsülés.”

Ezt támogatni fogjuk azzal, hogy kapjanak többet és valamennyi újpesti nyugdíjas kapja meg ugyanazt a megbecsülést, amit az előző városvezetéstől megkaptak. Ez tényleg „modern szociálpolitika” lenne, de az adócsalás nem az. Ezzel a „XXI. századi szociális” támogatási rendszerrel a baloldal azt bizonyította, hogy az újpesti polgárokat elsősorban a Képviselő-testület DK-s, Momentumos, MSZP-s, PM-s, LMP-s és Jobbikos többségétől kell megvédeni.

Végül felhívjuk Déri Tibor és Kanász-Nagy Máté figyelmét arra, hogy a város vezetőinek és jegyzőjének is kötelessége betartani a jogszabályokat. Arra esküdtek fel, hogy „Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom.”

Ez az Újpest+ Megbecsülés program esetében sem sikerült.

A FIDESZ Újpesti Szervezetének és Önkormányzati frakciójának közleménye https://ujpestifidesz.hu/images/content_img/2021/04/upmegb0428.jpg Super User