static-aside-menu-toggler
gkSearch
Nagy István - Fidesz frakcióvezető

Nagy István, Fidesz frakció vezető levele Déri Tibornak, Újpest polgármesternek „A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról” alkotott önkormányzati rendeletével kapcsolatban.

Tisztelt Polgármester Úr! Kedves Tibor!

„Kétszer ad, aki gyorsan ad!”

A sürgős megoldásra váró szociális helyzetekben a késedelem veszélyekkel járhat. Különösen igaz ez a koronavírus járvány idején. Reméljük, hogy a koronavírus járvány megfékezése után nem alakulnak ki olyan mértékű szociális feszültségek, mint amit a rendszerváltáskor, a kilencvenes évek elején tapasztaltunk. Akkor nagyon sok Újpesten élő család maradt jövedelem nélkül egyik napról a másikra, és kerültek olyan helyzetbe, amit önmaguk, társadalmi segítség nélkül képtelenek volna megoldani. Akkoriban, 1993-ban tettük le a mai szociális rendelet alapjait, amit az évek során a szociális törvény változásaihoz, a változó gazdasági viszonyokhoz és élethelyzetekhez igazítottunk. De ez már történelem.

Most a Te kezedben van az újpesti emberek és családok sorsa. A felelősség is a Tiéd!

A felelősség vállalása nem erősségetek. Az eddigiek alapján megállapítható, hogy az elmúlt hónapokban a döntések kiszervezése zajlott. Például a helyiségbérleti díjak csökkentéséről szóló döntéseket az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójához rendeltétek.

Az utóbbi idők nyilatkozatai, az elkésett intézkedések és az új koronavírus-járvány okozta helyi gazdasági és társadalmi hatások enyhítését célzó intézkedésekről kihirdetett rendelet után a szociális rendelet módosítása is azt erősíti, hogy a koronavírus vészhelyzet után várható szociális problémák enyhítésére sem siettek az újpestiek segítségére. Szeretnétek a lehető legolcsóbban megúszni. Nem fog menni! Ahogy haladunk előre az időben, a családok és vállalkozások egyre többször fognak szembesülni a segítségkérésük elutasításával. Lehull a lepel, kiderül, hogy amit a Facebook oldalaitokon hirdettek, egymás fényezése is csak a segíteni akarás látszatának fenntartását szolgálja. Kiderül, hogy a közönyt, a tenni akarás és áldozatvállalás hiányát kommunikációval akarjátok elfedni.

Egy ilyen helyzetben mindenkinek ki kell vennie a részét a válságkezelésből. Az állam is beavatkozik, 100 milliárdokat költ a járvány lassítására, az emberek veszteségeinek enyhítésére. Az emberek is áldozatokat hoznak, a vállalkozások is súlyos veszteségeket a könyvelnek el. Az önkormányzatok sem maradhatnak ki, részt kell vállalniuk a szociális és gazdasági problémák kezeléséből. Nem csak mi gondoljuk így, számos fővárosi kerületi – ellenzéki és kormánypárti – önkormányzat példája mutatja, hogy felelősséget érez az illetékességi területén élő emberekért, hogy tevőlegesen gondoskodni akar róluk. Ti sem maradhattok ki ebből, nem mutogathattok a kormányra.

A módosítás előtt hatályos szociális rendeletet elolvasása után mindenki világosan láthatja, hogy a pénzbeli támogatásokat - a szociális törvény adta keretek között - megpróbáltuk az emberek és családok hétköznapi életében előforduló problémákhoz igazítani. A most előálló rendkívüli helyzet azt kívánja, hogy a rendeletet úgy módosítsuk, hogy a támogatások hathatósan segítsék a nehéz helyzetbe kerülő családokat a rövidebb-hosszabb ideig tartó gondjaik enyhítésében.

A módosító rendelet nem alkalmas erre, mert általánosít. Nem nyújt segítséget a várható szociális problémák enyhítésére, például azokra az esetekre, amikor a családban vagy egy háztartásban élő személy(ek) munkaviszonya az elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt munkáltató általi felmondással megszűnt, vagy az oktatási intézmények szünetelése miatt megoldatlan gyermekfelügyelet miatt a munkáját nem tudja ellátni, és ezért fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe,  a munkáltató a jövedelmét a koronavírus vészhelyzet miatt valamilyen okból csökkenti, ezért a jövedelem hiánya miatt létfenntartásuk veszélybe kerül. Ezek mindegyikére külön támogatási formáról kellene rendelkezni.

Gondoskodni kellene azokról a koronavírus járvány idején kiemelt munkakört ellátó személyekről, elsősorban az egészségügyben dolgozókról (orvosok, ápolók, mentők, …) akik a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben munkavégzésre kötelezettek.

Véleményünk szerint nemcsak a pénzbeli, hanem a személyes gondoskodások körébe is új ellátási formákat kell bevezetni. Például, ha a gyermekét egyedül nevelő szülő, vagy mindkét szülő egészségügyi dolgozó, szükség lehet a gyermekük délutáni vagy éjszakai felügyeletére.

A szociális rendelet módosítását ezek hiánya miatt érzéketlennek, felületesnek és hiányosnak tartjuk. Láthatóan nem tudsz, vagy nem akarsz mit kezdeni a problémával.

A FIDESZ frakció eddig három rendelet tervezetet készített és küldött el Neked a koronavírus járvány miatt átmenetileg nehéz helyzetbe kerülő újpesti vállalkozók, személyek és családok támogatására. Egyiket sem fogadtátok el, még részeket sem emeltetek be a nagy nehezen, jókora késéssel megalkotott rendeleteitekbe.

A FIDESZ frakció a helyi szociális rendelet módosítását is kezdeményezte, válaszod szerint:

„A tervezett bővítés során a kérelmező egyéni szociális vizsgálata nem lenne biztosított, mivel az esetleges jövedelmi helyzetének a vizsgálata nem feltétele a rendeletben a támogatás megállapításának.”

Ez egy jogilag helyes érvelés – lenne! De akkor miért nem voltatok következetesek!

Ugyanis, ha a jövedelmi viszonyokra tekintet nélkül nem lehet támogatást adni (ami csak annyiban igaz, hogy szociális rászorultság hiányában nem lesz adómentes a támogatás), akkor miért hagytátok benne a 36. § (5) bekezdését, ami így szól

„(1)–(2) bekezdéstől eltérően a polgármester, évente legfeljebb két alkalommal, jövedelmi helyzetétől függetlenül, rendkívüli települési támogatásban részesítheti azt, akit elemi kár ért, vagy a sérelmére elkövetett bűncselekmény, vagy szabálysértés (különösen rablás, lopás, betörés) következtében létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került.”

Ezt a problémát is át lehetett volna hidalni. Meg lehetett volna határozni egy magas küszöböt és/vagy előírjátok az utólagos jövedelemigazolási kötelezettséget, ahogy az a „40. § (2) módosításában tettétek. Ha nem igazolja, vagy nem felel meg a jövedelemhatárnak, akkor a támogatás után adóznia kell.

Most, amikor a túlélésért küzdő vállalkozók, a munkahelyüket és jövedelmüket elvesztő családok, a veszélyben lévő idős emberek segítségre szorulnak, kiderült, hogy az önkormányzat, a teljhatalommal felruházott polgármestere cserbenhagyja őket.

Néhány hónappal ezelőtt még azzal kampányoltatok, hogy: „Az ember a legfontosabb érték!”. Mára kiderült, ez is csak egy hazug választási üzenet volt. Az emberek értékét voksokban méritek, és számotokra nem az emberek, hanem a választáson leadott szavazatuk volt a fontos!

Nagy István
Fidesz - frakcióvezető
Nagy István, az Önkormányzat szociális rendeletéről https://ujpestifidesz.hu/images/content_img/2021/02/nagyistvan.jpg Super User