static-aside-menu-toggler
gkSearch

Az Újpesti Sajtó Kft. részéről megkeresés érkezett a Fidesz képviselőcsoportjához az önkormányzatban újonnan megalakult Klímabizottság előkészítő munkacsoportjának ülésével kapcsolatban. A sajtó részére kiadott válaszunkat az alábbiakban teljes terjedelemben közöljük.

Az Újpestért Egyesület és a Fidesz önkormányzati képviselői minden Újpest jövője és fejlődése szempontjából fontos, és meghatározó folyamatban és döntésben részt vettek az elmúlt évtizedekben, és részt fognak venni a elkövetkező években is. Képviselőink és bizottsági tagjaink munkájukkal, véleményükkel járulnak hozzá a város fejlődéséhez. 9 éves képviselői munkánk, és városvezetői döntéseink során a már akkor figyelembe vettük a klíma-, és természetvédelem szempontjait amikor az még nem kapott ekkora sajtónyilvánosságot.

Mostanra a közbeszéd középpontjában került a klíma-, és környezetvédelem, a fenntartható fejlődés. Ezen a területen Wintermantel Zsolt polgármester vezetésével, számos eredményt értünk el, több olyan stratégiát és fejlesztési tervet alkottunk meg amelyekre az elkövetkező években építkezni fogunk a jövőnk alakításakor. Ezek közé tartozik a környezetvédelmi program, 2020 Városfejlesztési stratégia, Klíma védelmi stratégia, Kerékpárosbarát város kialakítása.

A terveken és a stratégiaalkotáson túl az Önkormányzat hatáskörében számos intézkedés, fejlesztés, történt az elmúlt 9 évben. Említhetem, az Új Piac és Vásárcsarnok épületét amelynek fűtéséhez és hűtéséhez a belsővárosi lakótelepek felől érkező és a Szent István téren áthaladó szennyvízcsatornák hőjéből nyerünk energiát. Mi több a téren megépült földalatti berendezések elég energiát szolgáltatnak a két Városháza fűtéséhez is, valamint amennyiben igény merül fel a téren további épületek is rákapcsolhatók. Ezzel évente sok ezer köbméter gáz elégetését váltottuk ki. Hasonló a helyzet az új Halassy uszoda esetén is, ahol a medence víz és az épület környezetbarát fűtését földhő felhasználásával oldottuk meg, szintén kiváltva a környezetre káros gázkazánokat. Sorolhatom tovább: napelemeket telepítettünk az SZTK és több iskola tetejére. Újpesti Általános iskolákban, és óvodákban külső hőszigetelések kerültek az épületekre is új a modern kor követelményeinek megfelelő hőszigetelő ablakok és ajtók kerültek beépítésre, csökkentve az épületek fűtéséhez felhasznált gáz mennyiségét. Az önkormányzati épületekben energiatakarékos LED világítás került kiépítésre csökkentve az áramfelhasználást.

A meglévő erőforrások nyersanyagok takarékos felhasználásának jó példája, az Újpesti Városgondnokság fenntartási munkái során keletkező faapríték feldolgozása, és felhasználása két újpesti iskola fűtésére. De nem csak az energia megtakarítás számít hanem élhető városi környezet kialakítása is, amely közvetlen hatással van az emberek életminőségére. A városi zöldkörnyezet kialakítása, fejlesztése kiemelt szerepet kapott az elmúlt 9 évben. Városszerte számos új park épült, vagy újult meg, közel 400 000 ezer négyzetméteren. A parképítések során növeltük a zöldfelületek méretét, új gyepes, virágos területeket hoztunk létre, új fákat, fasorokat ültetünk, megújítottuk a parkok korábbi felkopott, gyomos gyepfelületeit. A fák és a növények segítenek mérsékelni a forróságot a nyári napokon. A városi utcák és utak mentén folyamatosan ültettünk új fákat és fasorokat, és elkezdtük a régi elöregedett fasorok cseréjét is. Legnagyobb parkjaink öntözése környezetbarát módon fúrt kútból történik. Ehhez három új fúrt kutat is építettünk. A Szilaspark mentén pedig egy több hektáros rendezett és kikapcsolódásra is alkalmas zöld folyosót hoztunk létre.

A közlekedés terültén kisebb volt a mozgástér, a motorizáció, az Újpesten átvezető közlekedési főútvonalak, a tömegközlekedés szervezése meghaladja a mindenkori újpesti önkormányzat hatásköreit és lehetőségeit. Amiben lehetett lépni abban léptünk. Megkezdtük a kerékpárosbarát közúti fejlesztéseket, amelyek első lépésként hozzájárulnak a városon belüli kerékpáros közlekedés arányának növekedéséhez. Minden iskolánkhoz és óvodánkhoz kerékpártámaszokat telepítettünk, parkokban játszótereken is megkezdtük a kerékpártámaszok telepítését. Az Halassy Uszodánál, a Tarzan Parknál, az SZTK-nál, az Újpesti Piacon szintén nagy számban állnak rendelkezésre kerékpártámaszok azok számára akik biciklivel érkeznek. A Városgondnokság járműparkjában is használtunk már teljesen elektromos meghajtású haszongépjárműveket, illetve a Tarzan Parkban is elektromos fűnyírókat alkalmaztunk a park fenntartása során.

A felújítások beruházások hosszú távon azonban mit sem érnek, ha az itt élő emberek, mindannyiunk szemlélete nem változik. Programokon, kezdeményezéseken keresztül, akár civil szervezetek segítségével szemléletformáló programok indultak. Az általunk indított és EU-s pályázati támogatással megvalósult klíMA-Tegyünk együtt, a holnapért! Klímatudatosság erősítése Újpesten program elsődleges célja Újpest helyi klímastratégiájának kialakítása. A NEM NAGY DOLOG kampány pedig a közterületek tisztaságának fontosságra hívta fel a figyelmet, kiemelt helyen kezelve a közterületi kutyapiszok problémáját. A szemléletformálás már az óvodás csoportoknál elkezdődött játékos formában. Sok újpesti vett részt a komposztálási programban, és évente sok millió forint értékben pályázhattak társasházak a közvetlen környezetük növényesítésének támogatására. A tavalyi évben az energiatakarékos LED izzók lakossági terjesztése egyben jelentett szemléletformálást, és energia megtakarítást az újpestieknek.

Mivel a klímaváltozásra adott válaszok kidolgozása nem jelenti, hogy holnap varázsütésre megváltozik minden, a korábban felsorolt cselekvési programok folytatását javasoljuk. A stratégia alkotás folyamatában a szakmai fórumokon megjelenítjük véleményünket, és javaslatainkat. Azonban szeretném kiemelni, hogy ne csak tanulmányok, és szakértői elemzések készüljenek, hanem konkrét, megvalósítható, érdemi előrehaladást jelentő cselekvési programok.

Rádi Attila
önkormányzati képviselő

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Újpesti szervezetének közleménye https://ujpestifidesz.hu/ Super User